Duit untuk BudaK-BudaK

Kawan BudaK-BudaK

Rabu, 16 Februari 2011

Cara nak jaga hati pasangan
Lamer sangat dh rasanyer ak tak post citer2 dan tips kat blog nie….ari nie sementara ada masa sempena class yg cancel tetiba plak masa berjalan tuh datang ilham nak post tips nie….tips nie ak cari dlm sebuah laman web tau bukan ak saja2 nk reka!!!!!!! Nie antara pandangan korang sendiri tentang cara nak jaga hati pasangan korang….setiap orang pandangannye berbeza-beza. So, korang kan bijak untuk menilai jadi ambik la mane2 tips yg berguna untuk korang adaptasikan dalam perhubungan korang yek!!!

(Individu 1)                                                     
bykkan bincang..
tp jgn gado2 mara2..

manje2 sket..:P 
tp jgn ober2..:mad: 

puji si die..
tp jgn ober2 jugak..nnt kembang terlebey!!:P 

bg la hadiah sekali sekali..
tp jgn ober2 jugak.nnt kene paw sllu..
                                                               (individu 2) 
kene la pandai give n take. memanjang nak give jek tak boleh, memanjang nak take jek pun tak boleh.. 

 berterus terang. takyah bohong2. tunjukkan karakter diri u yg sebenar. biar sama2 tau karakter masing2 dari sekarang, dari tau kemudian n menyesal.. 

 manja2 sket.. tp jgn la lebih2 sgt.. kang kene cop GEDIK plak.. 

 be a good listener.. 

sekali sekala wat surprise ok gak..
pahami dia bila dia nak bersendirian,

dekati dia bila dia nak ditemani
bagi aku...

utk mengekalkan kasih sayang bukanlah diukur dgn wang ringgit dan harta benda...
tp terletak pada hati yg jujur dan ikhlas...

(individu 3)
sentiasa bersama dia waktu susah n senang..
jangan time dia senang je kita dampingi dia...time susah...wat dek jekk....cian kan dia tanggung sorang-sorangg.

This is very interesting...

"Fahami dia bila dia nak bersendirian.."

Kdg2 bila boyfren nak bersendirian, doesnt mean he doesnt love us kan?
We should personalise that thing as dia dah tak sayang kita etc kan?

It's normal for a guy nak bersendirian without the gf kan?

(individu 4)
aku lak...
masak kan untuk dia loorr... 

wpun tak pandai masak...hihihihi~~~
                          
(individu 5)
nk semarakkan hubungan perlukan kerjasama kedua belah pihak... kalo satu pihak je usaha, tak berjaya... 

(individu 6)
kengkadang lelaki pun nk bersendirian juga.
komunikasi sgt penting dlm suatu hubungan...

-ikhlas menyayangi dia 
-terima dia seadanya
- sentiasa jujur dgn pasangan
- saling mempercayai
- elakkan kata2 yg mengguris hati dan kasar
- jika ada perkara yg tak puas hati, terus terang dgn pasangan
-elakkan menyimpan dlm hati dan fikir yg bukan2

jika dia ada masalah:

-tenangkan dia dan bg dia masa utk sendiri jika dia nk bersendirian
-bg dia kata2 peransang dan semangat yg kita sentiasa berada di sisi dia
- elakkan marah, mengherdik @ merendahkan dia
-jgn mudah melatah
- fikirkan penyelesaian jika dia minta pendapat
- sokong dia dan bg dia keyakinan

nk amik hati :
-tahu makanan kegemaran dia dan hobi dia
-masak makanan kegemaran dia
-pujuk dia jika dia merajuk
-igt kenangan manis
-bagi hadiah @ kejutan
-jalin hubungan baik dgn keluarga si dia

jika bertengkar 

-jgn meninggi suara,menjerit, mencaci memaki...
-kawal emosi
-rendahkan ego
-mintak maaf 
-tolak ansur 
-elakkan ungkit balik
-berbincang bersama dengan baik dan terus terang pe yg tak puas hati
-cari penyelesaian bersama

selain tu, jgn mudah ikut perasaan... 
jgn cemburu membabi buta
jgn kuat mengongkong
open minded dan jgn bsangka buruk
tidak mengada2 dan menyusahkan dia
pandai menjaga diri 
menghormati dia


bukan mudah nk buat perkara ni... tp kesilapan tu mematangkan hubungan seiring dengan masa...dan pucuk pangkal bergantung pada hati.... kalo hati baik... baiklah semuanya...:) 

dan kasih syg perlu sentiasa dibaja dan disiram agar bercambah…..

3 ulasan:

  1. nice! boleh apply ni. i ni jenis moral sivik takde. hahahaha

    BalasPadam
  2. bagus sy suka kalau korag lain boleh apply nasihat sy dlm kehidupan korang...
    gud luck eh!!!!!!

    BalasPadam