Duit untuk BudaK-BudaK

Kawan BudaK-BudaK

Rabu, 16 Mac 2011

Apa kena dengan bandar Chernobly???

Setiap hari korang duk baca paper terutamanya part Gempa Bumi kat jepun mesti korang tertanya-tanya bila penulis tue duk sama kan pencemaran radiasi kat Jepun tue dgn Chernobly...Budak-BudaK pun timbul persoalan apa ke bendanya Chernobly tue???? 
Dahsyat sangat ker tragedi kat Chernobly tue sampai setiap berita mesti nak disamakan dgn nya????
hah!!!!!! belek punya belek maka Budak-BudaK pun terjumpalah dengan artikel nie yang menerang kan tentang peristiwa yang berlaku.....patut la BudaK-BudaK tak tau rupanya belum lahir lagi time nie......


 Chernobyl merupakan sebuah bandar yang ditinggalkan di utara Ukraine dalam provinsi Kiev, berdekatan sempadan Belarus. Majalah Time mengklasifikasikan bandar ini sebagai bandar ke-10 tercemar di dunia.

Udara bandar ini tercemar pada 26 April 1986 akibat kebocoran Loji Nuklear Chernobyl yang terletak 14.5 km di selatan. Pencemaran nuklearnya 100 kali ganda melebihi bom nuklear Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia II tahun 1945. Sekarang zon sekitar 19 km tidak berpenghuni lagi. Dari 1992-2004 terdapat 4000 kes kanser tiroid dikesan di negara RusiaUkraine dan Belarus. Ini adalah kejadian industri terbesar di dunia.
Loji Nuklear Chernobyl terletak di daerah Chernobyl tetapi pekerja tidak ditempatkan di sini. Semasa pembinaannya, bandar Prypiat menjadi kawasan kediaman pekerja.
Sungguhpun bandar ini kini sebahagian besarnya ditinggalkan, sejumlah kecil penduduk tinggal di dalam rumah yang ditanda dengan papan tanda menyatakan "Pemilik rumah ini tinggal di sini". Pekerja yang memantau dan anggota pengurus bagi Zon Pengasingan ditempatkan di bandar bagi jangka masa panjang. Sesiapa pun tidak dibenarkan berada di sana kecuali mereka. Sebelum ditinggalkan, bandar ini didiami oleh sekitar 55,000 penduduk.
Fail:View of Chernobyl taken from Pripyat.JPG
pemandangan Chernobly
Ni hah sedikit sejarah Chernobly
Chernobyl mula dicatat pada 1193 sebagai tempat pemburuan dan bangsal pembalak oleh Putera Rostislavich. Ia menjadi kampung diraja bagi pemerintah Lithuania pada abad ke-13. Bandar ini dianugerahkan sebagai fiefdom kepada Filon Kmita, kapten dalam kalvari di-Raja, pada 1566. Daerah yang mengandungi Chernobyl dipindahkan ke Kerajaan Poland pada 1569, dan kemudiannya diserap oleh Empayar Rusia pada 1793. Sebelum abad ke-20 Chernobyl diduduki oleh petani Ruthenian dan Poland, dan sejumlah besar masyarakat Yahudi.
Chernobyl mempunyai sejarah keagamaan yang kaya. Kaum Yahudi dibawa masuk oleh Filon Kmita semasa kempen koloni Poland, termasukHasidim termasuk juga Yahudi Ortodoks yang lain. Petani Ukraine Kristian Ortodoks Timur daerah ini kebanyakannya dipaksa oleh Rusia untuk menganut Katolik Greek selepas 1596, dan kembali ke Ortodoks Rusia hanya selepas penyatuan Ukraine dengan Rusia.
Gereja dan biara jurusan Dominican diasaskan pada 1626 oleh Lukasz Sapieha, pada kemuncak reformasi-balas (Counter-reformation). Terdapat sekumpulan Katolik Tua, yang menentang dekri Council of Trent. Biara Dominican diambil alih pada 1832, dan gereja Katolik Tua dibubarkan pada 1892.
Semenjak 1892, Chernobyl melalui turun naik. Pada 1898 Chernobyl mempunyai penduduk seramai 10,800, termasuk 7,200 Yahudi. SemasaPerang Dunia  kampung ini dijajah dan selepas itu melalui Perang Saudara antara Bolshevik dan Ukrainian. Semasa Perang Poland-Soviet 1919-1920, ia pada mulanya ditawan oleh Tentera Poland kemudian oleh kalvari Askar Merah. Semenjak 1921, ia dimasukkan kedalam SSR Ukraine.
Dalam tempoh 1929–33 Chernobyl banyak menderita akibat pembunuhan beramai-ramai semasa kempen pengumpulan Stalin, dan kebuluranHolodomor yang berikutnya. Masyarakat Poland Chernobyl dipindahkan ke Kazakhstan pada 1936 semasa Pencucian Sempadan (Frontier Clearances). Masyarakat Yahudi pupus semasa penjajahan Jerman 1941–44. Dua belas tahun berikutnya, kawasan ini dipilih sabagai tapak stesen nuklear pertama di Padang Rumput Ukraine.
Dengan keruntuhan Kesatuan Soviet pada 1991, Chernobyl menjadi sebahagian Ukraine, negara merdeka.
Fail:ChernobylMIR.jpg
Chernobyl seperti dilihat dari stesen angkasa Rusia Mir pada 1997
Malapetaka reaktor nuklear Chernobyl

Pada 26 April 1986, reaktor keempat Stesyen Janakuasa Nuklear Chernobyl, meledak pada 01:23 AM masa tempatan. Pekerja sedang melakukan ujian dengan sistem keselamatan reaktor ketika mana sistem keselamatan dikawal komputer dimatikan.
Masaalah timbul semasa ujian: Reaktor tidak menerima penyejuk yang mencukupi, membina terlalu banyak haba dalam teras, dan rod pengawal dikeluarkan sepenuhnya, kesemuanya menyumbang kepada operasi reaktor yang tidak stabil. Sistem komputer dibut semula gagal mengawal semula tindak balas. Apabila rod kawalan dimasukkan semula sebagai usaha mengawal semula reaktor tidak stabil, terdapat peningkatan tindak balas, disebabkan oleh reka bentuk reaktor RBMK dan rod kawalannya, dan tindak balas liar yang tidak terkawal bermula.
Reaktor menghasilkan sejumlah besar wap, akhirnya menyebabkan pembebasan wap/letupan, yang memusnahkan sebahagian reaktor. Selepas letupan, kebakaran grafit berlaku disebabkan suhu tinggi reaktor dan pendedahan grafit kepada oksigen. Puing beradioaktif tercampak beberapa batu, dan asap yang mengandungi pencemaran radioaktif dari kebakaran grafit sampai sejauh sehingga Belarus.
Kesemua penduduk kekal Chernobyl dan Zon Pengasingan dipindahkan kerana aras pencemaran radioaktif di kawasan tersebut telah menjadi tidak selamat. Susu tercemar dipersalahkan bagi penyakit kanak-kanak seluruh Eropah.
Bandar Chernobyl dan kawasan sekitarnya kini menjadi rumah kepada pakar sains nuklear, pegawai pengurus bagi Logi Kuasa Chernobyl, Pegawai Pemusnah, doktor, pakar kesihatan (physicists), dan yang terbanyak, pegawai kesihatan radiasi (radiation physicists). SungguhpunPripyat bersebelahan kekal tidak diurus, Chernobyl telah diubah suai dan kini merupakan rumah kepada 500 penghuni tetap, termasuk pelawat ke Zon Pengasingan yang tinggal di rumah tumpangan tempatan di luar bandar Chernobyl.
Fail:Chernobylreactor.jpg
reaktor nuklear di Chernobly
hah bila korang baca pasal artikel nie mesti korang dah faham kan kenapa penulis2 kat paper tue asyik samakan pencemaran radiasi kat jepun sekarang nie dengan yang berlaku di Chernobly....

Madah Berapi; dengar2 sebab utama orang jepun rendah2 disebabkan radiasi masa perang dunia II dulu....tak    pasti sama ad fakta @ auta..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan