Duit untuk BudaK-BudaK

Kawan BudaK-BudaK

Sabtu, 26 Mac 2011

Earth Hour 2011

Marilah Kita Selamatkan Bumi Kita


Assalamualaikum....hari nie BudaK-BudaK nak citer cikit pasal 26 Mac 2011 yang sangat bersejarah dan boleh dikatan ditunggu-tunggu oleh para pencinta alam sekitar....Hari nie merupakan sambutan tahunan untuk EARTH HOUR bagi penduduk dunia. Nie BB nak citer la sedikit pada korang pasal sejarah penubuhan Earth Hour erk...
 
Earth Hour merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Tabung Alam Sedunia WWF, disambut pada hari Sabtu terakhir pada bulan Mac, yang mahukan kediaman dan pejabat untuk mematikan lampu yang tidak digunakan dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam untuk membangkitkan kesedaran ke atas perubahan iklim. Dikendalikan oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald pada 2007, dan mendapat sokongan dunia pada 2008.
Earth Hour berikutnya akan diadakan pada hari Sabtu, 27 Mac 2010 jam 8:30 malam, waktu tempatan iaitu pada malam ini. BB harap korang semua dapat menyertainya erk.

BB dengar citer banyak jugak stesen tv dan radio yang akan menghentikan siaran meraka semasa berlangsungnya acara nie antaranya MediaPrima la yang mempuat liputan meluas...nie BB tunjukkan antara Syarikat2 koprat yang menyertai Earth Hour...

BB rasa kagum sangat ialah laman Web Youtube....cuba korang pegi dekat mana2 enjin carian korang tak kira la Google ker, Yahoo ker asalkan dapat mencari erk..pastue korang masuk kat youtube dan cari Earth Hour 2011.. korang akan dapat seperti dalam gambar kat bawah nie erk...

 .
korang nampakkan dekat logo youtube tue ada gambar mentol pastue korang tengok kat bawak dia ada tulis Earth Hour kan?? pastue korang tgokk kat sebelah dia ada gambar suis tue pastue korang tekan la suis tue erk...lepas korang tekan gambar suis tue korang akan nampak back ground youtube nie akna bertukar jadi cam nie..........korang tengokk website youtube pun menunjukkan sokongan terhadap kempen ini. oleh itu marilah kita sama2 menyokong kempen ini dengan penuh bersemangat (cewah macam ahli politik plak)
nie hah sedikit gambar bandar2 bandar besar kat seluruh negara yang menyokong Earth Hour untuk tahun yang lepas2...


menara KLCC, AMBANK & Menara KL
Sydney Opera House
Jambatan Harbour di Sydney
Menara 101 di Taiwan
Menara Eiffel di Paris, Prancis pun ditutup lampunya

bangunan Parlimen di London


BB menyeru pada semua pembaca2 semua marilah kita menyahut seruan dunia hanya selama 1 jam sahaja kita tutup apa2 yang patut kalau korang berat sangat nak tutup barang2 elektrik korang just tutup lampu pun dah menunjukkan bahawa kita nie menghargai anugerah ciptaan Allah. kalau korang sayangkan bumi ini marilah kita bersatu mangurangkan pembaziran tenaga yang telah kita bazirkan selama ini ( cewah tetiba plak ).malam nie kat UTHM pun akan menyahut seruan dunia untuk tutup lampu selama 1 jam...BB harapkan seluruh warga UTHM dapat menyahutnya juga terutamanya kepada penghuni kolej2 kediaman.

madah berapi : kalau hanya rakyat saja yang beria2 manyahut seruan Earth Hour tak guna jugakk kalau para pemimpin terutamanya kuasa2 besar dunia tak nakk berubah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan